tisdag 28 september 2010

...att Romarna var fantastiska talare!

Den kulturella eliten i Romarriket gjorde inget annat än att äta skalade vindruvor, ha homosex och slipa på sin retorik. Just retoriken var skillnaden mellan succé eller nederlag, att få folket med sig eller mot sig, att leva eller att dö.


Den största oratorn av dem alla i antiken var Demostenes. Som barn var han ful, sjuklig och hade talfel. När han blev myndig började han involvera sig i politik och lag, men han var inte särskilt framgångsrik eftersom han inte kunde uttala bokstaven "r". Dessutom stammade han ibland, hade svaga lungor och en ryckande axel. Problemen övervanns snart genom olika metoder. Demostenes övade sitt uttal genom att tala i motvind med kiselstenar i munnen, han hängde ett spjut så att det stack honom i axeln varje gång den ryckte och han sprang uppför kullar för att stärka lungorna. Han sägs också ha rakat halva huvudet för att tvinga sig själv att stanna hemma och öva. Det är ju inte så där superläckert att gå ut på stan med halvrakat huvud.


Resten är historia, han blev bäst på att övertyga och talade ofta för hela församlingen för att avgöra viktiga beslut. Det är just därför jag nu startat denna blogg, för att påverka alla som läser till att tycka lika som mig och att göra som jag vill. Om man är rädd för detta så ska man aldrig mera besöka denna blogg.


Adressen till bloggen är Cato den äldre, han föddes 234 f. Kr. och förföljde Roms gamla fiende Karthago med stort hat. Alla hans tal i senaten avslutades med orden "Ceterum/Praeterea censeo Carthaginem esse delendam" (För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras) oavsett innehåll. Han hade stor del i att det Romerska riket förklarade Karthago krig 149 f. Kr. 


Behöver jag säga att Karthago totalraserades.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar